Rezidba voćaka u kolovozu

U sljedećem tekstu će Vam biti prikazana rezidba voćaka nektarine i breskve.

Orezivanje nektarine
Nasad nektarina na vlastitom OPG-u 2022.

Kada je pravo vrijeme za rezidbu voćki i kako se ona obavlja? Govorimo o ljetnoj rezidbi voćki, a s obzirom na to da je ljetna rezidba voćaka predviđena 5.8, 6.8, 16.8. i 17.8, tako sam ja na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu počeo rezidbu 6.8. u voćnjaku nektarina.

Dugogodišnje iskustvo svakako ima veliku važnost u rezidbi jer se već dolaskom do samog stabla otkrivaju grane koje trebaju biti odstranjene. Neki početnici u rezidbi rade velike greške, kao što bacaju previše rodnih grana ili bacaju jednogodišnje grane, tako i rade krive rezove preko kojih sav sok iz biljke izlazi vani te dolazi do raznih oboljenja i sušenja.

Da bi spriječili gore navedene stvari, nastavite čitati dalje. Ne smatram kako sam najbolji u rezidbi voćaka, ali smatram kako imam velikog učitelja uz sebe kao i agronoma koji znaju što rade. Pod “velikim učiteljem” smatram svog djeda koji je cijeli svoj život proveo u radu, a ponajviše u rezidbi voćaka te kalemljenju istih. Bavio se mnogim drugim stvarima, ali je veliki zaljubljenik u prirodu i u sve što ona pruža.

Mene je također naučio kalemiti voćke tako da smo zajedno sadili razne kulture na vlastitom OPG-u, kalemili te prodavali gotove sadnice. Upravo sada u kolovozu nas čeka kalemljenje tri talijanske sorte badema: Feragnese, Feraduel i Tuono. Tako da ako je netko zainteresiran za kalemljenje ili mu treba pokoja informacija može me slobodno kontaktirati na mail, a ja ću mu odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Kako sam naveo i prije imam velikog učitelja koji zna svaku biljku i način na koji se biljka treba formirati da bi se postigla maksimalna rodnost određene voćke. Bitna stavka kod rezidbe nektarine jest da se uklanjaju vodopije, kao i grane koje smetaju traktoru za obrađivanje zemljišta. Sljedeće što je potrebno odstraniti jesu vertikalne grane koje idu skroz u visinu, a zatim i grane koje se sijeku. Kada se naprave prethodni koraci, tada će se dobiti uvid što sljedeće treba orezivati.

Vrhova na granama ne smije se orezivati s dugim škarama s tla zbog toga što ostaju nepravilni rezovi koji za posljedicu ostavljaju velik broj vodopija, ali i razvoj brojnih štetnika koji biljku mogu isušiti. Kod svake biljke potrebno je poznavati njene grane kako bi znali na kojem obliku biljke se nalaze najbolji plodovi. Zbog čega je važno poznavati grane stabla?

Grane stabla potrebno je poznavati upravo zbog toga da bi znali koja grana nam daje plodove. Svaka kultura odnosno voćka je priča za sebe. Kod nekih kultura rodna grana može biti jednogodišnja grana kao što je to slučaj kod breskve, nektarine i šljive, kod nekih dvogodišnja (kruške i jabuke), dok je kod nekih i trogodišnja grana.

Prilikom rezidbe voćaka potrebno je paziti na vrhove biljke da ne dođe do bujnosti. Vrhovi na stablima su uvijek bujniji i jači od donjih dijelova, stoga se treba spriječiti vršna bujnost stabala, ali i redovito obnavljati donje dijelove krošnje stabla. Primjerice breskva i nektarina dominiraju vršnim rastom, ali im donje etaže odumiru pa je stoga potrebno voditi brigu i o donjem dijelu krošnje da ne dođe do sušenja grana.

Breskve i nektarine su specifične po zimskoj rezidbi u odnosu na trešnju. Primjerice kod breskve i nektarine potrebno je odstraniti jako velik broj grana čak i do 70% novog rasta, dok kod drugih kultura to može biti oko 20 %. Svaka kultura je priča za sebe i to je potrebno znati, jer se ne reže svaka voćka na isti način kao što se i svaka voćka drugačije formira, neke idu u ljevkasti oblik dok neke idu u širinu.

Rezidba nektarine
Nasad nektarine prije rezidbe

Ljetna rezidba je važna u poljoprivredi zbog toga što ona utječe na formiranje stabla, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu kao i na krupnoću i kvalitetu plodova. Kod rezidbe je važno pogoditi vrijeme u kojemu će se obavljati zbog toga što primjerice rana rezidba može uzrokovati produženu vegetaciju i slabo dozrijevanje, dok kasna može izazvati nepovoljan učinak.

Ljetnom rezidbom se uklanjaju vodopije koje sam prije rekao, bujne mladice da se spriječi njihov rast koji smeta rodnim granama da se hrane, a također se i skraćuju postrane grane radi bržeg rasta i boljeg dozrijevanja mladih izboja za sljedeću godinu. Na svom OPG-u ljetnu rezidbu obavljam samo na nektarinama, breskvama, šljivama, bademima, marelicama i trešnjama, dok sve ostale kulture obrezujem u zimskom periodu. Kod rezidbe treba paziti na detalje kako bi voćka imala bogate plodove, jer, ne postoji bez razloga uzrečica “Obrezivanje stabala je ključ uspjeha!”.

Slike iznad prikazuju način rezidbe i skraćivanja grana. Vidljivo je da se grane ne uklanjaju u potpunosti već se prikraćuju, ali isto tako i da se ostavljaju mlade grane koje će puno brže rasti nakon pravilne rezidbe. Do sljedeće godine one će biti ojačane i moći će podnijeti više tereta.

Sljedeća slika prikazuje način na koji se stablo breskve ili nektarine treba formirati, a ono se formira u ljevkasti oblik. Također se uvijek uklanjaju vodopije, a to su vertikalne grane koje su znatno jače i deblje u odnosu na ostale. Također se vodopije mogu prepoznati po različitoj boji u odnosu na rodnu granu. Rodna grana ima tamno smeđu boju dok vodopija ima svjetlo-smeđu / bež boju.

Koje su osnovne greške kod rezidbe?

Svako prikraćivanje jednogodišnje grane uzrokuje puno jači rast novih grana. To je zbog toga što na stablu nastaje rana kao i kod čovjeka kada se ogrebe ili udari, stablo svoje sokove tjera iz korijena prema vrhu stabla i na taj način štiti rez grane. Iako stablo štiti rez grane, potrebno je znati da zbog sokova u vrhu mlade biljke puno brže rastu i potrebno je prvo proučiti stablo kako ne bi krivo orezali.

Kriva rezidba kao i jača rezidba mogu rezultirati povećanjem bujnosti, a ne smanjenjem kao što mnogi poljoprivrednici misle i upravo na taj način se smanjuje broj potrošača u krošnji, a jačina korijena je ostala ista. Kod rezidbe voćaka želio bih upozoriti da se preslabim rezom odnosno laganom rezidbom gubi novi rast koji je potreban za obnovu stabla.

Rezidbom sa tla pomoću velikih škara se ne orezuju vrhovi zbog čepova koji ostaju kasnije jer izbijaju vodopije koje crpe sve potrebne sokove iz stabla koji su potrebni za rodne grane koje će dati plod sljedeće godine. Pravilnom rezidbom smanjuje se broj vodopija, smanjuje se broj štetnih insekata koji se tretiraju raznim insekticidima koji su odobreni u RH, ali se povećava rodnost biljke i plodovi će biti zdraviji.

Evo par savjeta prilikom obavljanja rezidbe koje i sam prakticiram na vlastitim voćnim nasadima. Prije same rezidbe potrebno je osigurati alkohol kojim će se škare, pila i drugi alati dezinficirati. Alkohol koji ja koristim je 90% alkohol iz ljekarne koji sigurno ubija velik broj bakterija i samim time smanjuje se mogućnost prenošenja bolesti s jednog na drugo stablo. Nakon svakog napravljenog reza potrebno je dezinficirati škare, ali i zaštititi rez na voćki sa voćarskim voskom kako ne bi došlo do sušenja stabla u ovim sušnim vremenima.

Ovime završavam ovaj post o ljetnoj rezidbi voćaka. Sve ostale voćke se obrezuju na sličan način, samo što se uklanja puno manje grana u odnosu na breskvu i/ili nektarinu. Za sve ostale informacije ili upite možete me kontaktirati putem mail-a ili putem mobilnog telefona.

6 thoughts on “Rezidba voćaka u kolovozu

 1. Zanimljiv i poučan sadržaj. S obzirom na to da nemam puno iskustva s rezidbom, ovdje su prikazani detalji o rezidbi breskve i može se puno naučiti. 😁

  Liked by 1 person

  1. Hvala IvanG, pratite i dalje novosti na blogu, gdje će biti još objava vezanih uz tu temu kako bi mogli naučiti još više te spriječiti eventualne pogreške kod rezidbe koje mogu rezultirati raznim oboljenjima biljke kao i sušenje stabla. Sljedeći post koji bude na temu rezidbe, biti će povezan sa zimskom rezidbom kako bi imali informacije i o tome, a također će biti prikazano puno više fotografija iz vlastitog nasada da bi se vidjeli potrebni detalji tijekom rezidbe voćki. 😊

   Like

 2. Sljedeću godinu ću zasigurno pratiti vaše informacije za rezidbu. Uvijek je bolje naučiti rezati voćke nego plaćati pozamašnu svotu novca drugome za orezivanje.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: